Brožík a Toyen, pár slov o hrobech (2)

11. 09. 2013 17:00:00
Musím však přiznat, že zcela úspěšní jsme nebyli. Byť s plánkem v ruce, marně jsme hledali například hrob známého malíře Edouarda Vuillarda, v pařížských muzeích jeho obrazy potkáme často, nebo souputníka André Bretona Benjamina Péreta.

Až po návratu domů jsem zjistil, že na hřbitově leží i generál Maurice Pellé, vrchní velitel čs. armády v roce 1919 a nositel našich vysokých vyznamenání, a s ním jeho žena Jara, neteř Zdenky Braunerové, kterou si vzal v roce 1921 ve svých 58 letech jako údajně nejhezčí dívku v Praze. Zemřel pak brzy, už v roce 1924, Jara Pellé 7. října 1964. Na mém seznamu významných osobností jejich hrob není, možná si generála Pellé Francouzi tak nepovažují.

A třeba na hřbitově Batignolles někde v zapomenutém hrobě leží i surrealistický básník a výtvarník Jindřich Heisler, přítel Toyen, který v Paříži zemřel na samém začátku roku 1953. Nekrolog tehdy napsal André Breton, přítel Heislerův i Toyen.

Tak možná příště.

Jediný vstup na hřbitov na Montmartru je z Avenue Rachel, nepodívali jsme se předem pořádně do mapy a tak jsme ho v letním počasí podél vnější zdi celý poctivě obešli. I tady je pochována celá řada slavných zesnulých, ani je nepomineme, opravdu jen namátkou a podle abecedy: fyzik André-Marie Ampére, Hector Berlioz, Edgar Degas, Alexandre Dumas mladší, Heinrich Heine, Stendhal (Henri Beyle), Émile Zola. Ale třeba také Louise Weber, řečená La Gouloue, tedy Žroutka nebo Hltounka, slavná tanečnice, stvořitelka kankánu, kterou známe především z obrazů Toulouse-Lautreka či Renoira... My jsme se na zdejší hřbitov vypravili hlavně kvůli Václavu Brožíkovi. Ten na seznamu významných či slavných ve wikipedii tentokrát je. Dvacáté osmé oddělení, sedmá řada.

V hrobě leží i Brožíkova žena Mina (Hermína, 1861-1944), jejich dcera Olga i syn Maurice a také Leon Boulloche, generální guvernér kolonií, Mina se zřejmě se po Brožíkově odchodu znovu vdala. Jejich jména jsou na kamenné desce čitelná obtížně, jméno Vacslav de Brozik na výrazném kamenném pomníku je viditelné už z povzdálí. A de Brozik tu zřejmě připomíná povýšení do šlechtického stavu, kterého se malíři dostalo v roce 1897 od Františka Josefa I. jako uznání za monumentální historické plátno Tu, felix Austria, nube!, vytvořené k padesátiletí jeho vlády. V Rakousku-Uhersku si Brožík mohl ke jménu připojovat von Valrose. Nedělal to. Bronzovou bustu vytvořil významný rakouský sochař Viktor Oskar Tilgner, jehož díla zdobí Bratislavu a Vídeň, už nebo až v roce 1895, rok před svou smrtí. I on odešel předčasně, ve stejném věku jako Brožík. Ano, oproti hrobu Toyen dokládá místo Brožíkova odpočinku úspěch, uznání, postavení a trochu zjednodušeně řečeno i bohatství. Jeho zámožnost však byla vykoupena jistou nesvobodou v tvorbě a závislostí na tchánovi, obchodníku s obrazy Charlesu Sedelmeyerovi. Malíř vhlíží vpravo do korun stromů klidně, sebejistě, snad spokojeně, utrpení z bolestné nemoci posledních let z jeho tváře ještě nevyčteme.

Podruhé můj sešitek: Dnes je Vácslav Brožík ve vysokých kruzích pařížské společnosti osobou nejen známou, nýbrž i velice oblíbenou a to skoro proti své vůli, poněvadž je mužem skromným. Jeho nejzamilovanějším přítelem jest jeho dílna. Vedle toho čítá k svým přátelům a známým první obchodníky a průmyslníky, vysoké úředníky, spisovatele a umělce, poslance a senátory, všude pohybuje se s nejpřísnějším taktem a lehkostí překvapující, napsal v době malířovy největší slávy jeden z životopisců.

I Brožíkův hrob se zdá opuštěný, nepoznám, zda je ve zdobném truhlíku náletové bodláčí, náhodná tráva, nebo snad vzdorně přežívající štíhlá květina s několika žlutými kvítky.

Zbývají poslední slova: hroby Václava Brožíka i Toyen si jistě zaslouží návštěvu neznámých a vděčných poutníků a ctitelů, ale také občasnou pozornost...koho? Třeba našeho vyslanectví nebo Českého centra v Paříži, ministerstva kultury, Národní galerie?

I teď, koncem léta 2013.

Autor: Břetislav Ditrych | středa 11.9.2013 17:00 | karma článku: 10.11 | přečteno: 361x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 272 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.61 | Přečteno: 317 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 410
Čtenář, pozorovatel, zapisovatel

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...